Start / Generellt / Sju tips för bättre studieteknik

Sju tips för bättre studieteknik

Var det länge sedan du senast studerade och nu funderar på hur du kan förbättra ditt sätt att plugga? Vi har listat några av de bästa tipsen för bra studieteknik.

Plugga i kortare perioder

Forskning visar att det är mest effektivt att plugga i korta perioder. Det kan därför vara bra att dela upp ditt pluggande i perioder om 30 eller 60 minuter för att kunna plugga så effektivt som möjligt. Däremellan är det viktigt att gå upp och röra lite på dig. Genom att röra på dig väcker du hjärnan, vilket förbättrar din förmåga att minnas och komma ihåg saker.

Sätt mål för varje pluggtillfälle

Planera alltid vad du ska lära dig eller vad du behöver få gjort genom att sätta mål för varje pluggtillfälle. Sätt specifika mål. Istället för att säga “Idag ska jag lära mig programmering” kan det vara bra att sätta ett mer specifikt mål som exempelvis “Idag ska jag lära mig if satser”.

Skapa en överblick

Känns det som att du har tusen sidor att läsa och ta dig igenom? Börja alltid med att skapa dig en överblick över textmassan. Läs rubriker, underrubriker, skumläs brödtexten och kolla på bilderna. När du sedan läser texten försök att ställa frågor och associera till sådant som du redan känner till. Djupdyk sedan i de delar du behöver fördjupa dig inom.

Använd flash cards

Hur ska man bearbeta material för att förstå och verkligen komma ihåg det man lär sig? Jo, forskning visar att ett av de absolut bästa sätten för att förstå och komma ihåg begrepp är att använda flash cards. Skriv ett ord eller begrepp på en sida av ett kort och förklaringen på andra sidan. Öva sedan tills du kan och kommer ihåg det.

Förklara för andra

Ett annat bra tips är att du ska kunna förklara för någon annan vad du lärt dig. Studier visar nämligen att grupper som fått instruktionen att plugga för att undervisa eller förklara för någon annan presterar klart bättre än grupper som pluggar för att klara ett prov. Har du ingen du kan förklara för så går det också bra att läsa och prata högt för dig själv.

Plugga, sov, repetera

För att komma ihåg vad du precis lärt dig är det viktigt att du repeterar redan efter 10 minuter och sedan dagen efter. Det är alltså effektivt att sova på saken.

Belöna dig själv

Har du klarat av ditt pluggmål för dagen? Belöna dig själv genom att göra något du blir glad av. Ät något gott, ring en kompis, kolla sociala medier eller ta en springtur.

Lycka till!