Start / Generellt / Överlevnadstips för plånboken!

Överlevnadstips för plånboken!

Vad vore studentlivet utan CSN? Rätt svårt, i alla fall för plånboken. Trots vår möjlighet att både ta lån och bidrag kan det svårt för plånboken att överleva och anpassa sig till studentlivets tuffare ekonomi. Här ger vi dig och din plånbok några råd för att överleva de kommande åren.

Överlevnadstips när det gäller…

Maten

Handla aldrig hungrig
Hunger framkallar onödiga begär och får oss att köpa produkter vi egentligen inte hade tänkt köpa från början.

Planera alltid dina köp
Skriv en inköpslista innan du går och handlar så blir det extra svårt att göra impulsköp i butiken.

Utnyttja att du är student!
Ja, vi tjatar. Men som student finns det löjligt många rabatter och erbjudanden att använda. Utöver alla rabatter vi redan maniskt har listat upp finns det även flera erbjudanden att hämta hem via appen Matpriskollen.

Frys in!
Ibland kan kött, fisk och kyckling säljas billigare än vanligt då de har kort utgångsdatum. Gör storkok av det och frys in i matlådor!

Handla de stora förpackningarna
Om det finns två olika storlekar av samma produkt så är nästan alltid den större versionen billigare i förhållande till innehållsmängden.

Baka eget!
Bröd och müsli är exempel på varor som är bättre att göra själv. Dessutom är också dessa produkter fullproppade av socker, och om du tillagar det själv har du möjlighet att göra en nyttigare version.

Ta med matlåda!
Ett ganska självklart tips för plånboken – men som tåls att upprepas. En matlåda som kostar 20 kronor gör att du sparar ungefär 300 kr i veckan.

Ät vegetariskt!
Genom att ersätta kött, fisk och fågel med vegetariska alternativ några dagar i veckan sparar du på både ekonomi och miljö.

Vardagsutgifterna

Ta alltid second hand-rundan först
Behöver du köpa något? Gå alltid via de plattformar som erbjuder begagnade varor som Blocket, Tradera etc. innan du köper den sprillans nya versionen. Det är både ekonomiskt och miljövänligt.

Klipp dig hos studenter
Ibland måste man bara klippa sig. Men tänk på att det ofta finns frisörelever att kontakta, som klipper till billigare pris än färdigutbildade frisörer.

Utnyttja att du är student!
Återigen, det finns mängder av studentrabatter att utnyttja när du ska köpa en produkt eller tjänst.

Jämför alltid priser.
Det är lätt att bara köpa första bästa man ser i butik eller på nätet. Men försök börja vanan att alltid jämföra priser innan du köper något.

Leta efter rabatter.
ShopGun – här hittar du butikernas reklamblad i digital form.  Få inspiration och skapa inköpslistor så att du inte missar en bra deal.  Du hittar allt från butiker som Netto och Biltema till Mio och Elon.

Låna böcker!
Bibliotek har överlag ett brett utbud av böcker, och saknas det någon bok kan de ofta beställa in den du vill läsa eller berätta för dig på vilket närliggande bibliotek du kan hitta den. Annars kan du också ta del av våra tips för hur du får tag på billig kurslitteratur.

Träna i naturen!
Betala inte tusenlappar per år för ett gymkort när det finns stigar att springa längs och bra utegym här och där.  Och bor du inte i närheten av ett utegym kan du ta hjälp av smarta träningsappar för att komma undan.

Lev minimalistiskt!
Ta en städdag och samla ihop alla prylar och alla kläder du inte behöver och beställ en Sellpy-påse så säljer de allt som går att sälja åt dig, och resten skänks bort till välgörenhet. Superbra ju!

Hemmet och de fasta utgifterna

Fyll hemmet med grenuttag!
Skaffa grenuttag till alla dina eluttag som du enkelt kan stänga av när du ska sova, resa iväg eller bara inte ska använda enheterna. Ett enkelt sätt att spara in på onödig el.

Se över dina avtal, lån och försäkringar
Vi har ofta en hel del fasta utgifter som vi inte funderar så mycket över. Det kan handla om elavtal, telekomavtal, försäkringar, bolån och gymkort. Sätt dig ned någon dag och läs igenom och jämför dem med andra möjliga avtal. Ofta går det att förhandla ned kostnader eller helt enkelt byta avtal.

Ta bort onödiga avgifter
Se över alla dina fasta utgifter och hur du betalar dem. Ibland betalar man en avgift för att få hem pappersfakturor – så ställ om alla dina utgifter till autogiro via din bank.

Fyll alltid tvätt- och diskmaskin
Sätt inte på maskinerna halvfulla. Fyll dem tills de är fulla. Det sparar både på ekonomi och miljö.

Använd måttligt med värme
Stäng av golvvärmen och sänk värmen i lägenheten om den inte behövs.

Hyr ut bostaden
Om du reser iväg eller inte behöver din bostad på några dagar – passa på att hyra ut den via Airbnb eller Blocket. Kom bara ihåg att först höra med din förening hur reglerna ser ut för att hyra ut just där.  

Tänk på att…

  • … alltid ha en buffert. Det är svårt att förutse vilka utgifter som kommer i framtiden. Som regel är det alltid bra att ha minst två gånger av inkomsten på ett sparkonto. Om du tar fullt CSN-lån och bidrag skulle detta betyda ca 20 000 kr på sparkontot.
  • …hålla koll på skatteavdrag och sommarens skatteåterbäring så du har kontroll över oväntade utgifter eller inkomster.
  • …ta hjälp av smarta appar för att få riktig koll på ekonomin.

*Alla tipsen är hämtade från www.easycredit.se