Start / Generellt / Fem tips inför praktiken

Fem tips inför praktiken

LIA-praktiken är ditt första steg mot en ny karriär och även en obligatorisk kurs inom yrkeshögskolan. Du skaffar praktisk erfarenhet direkt på företagen och skapar kontaktnät till yrkeslivet. Faktum är att så många som 57% av våra studenter får jobb hos de företag där de har praktiserat, så det finns alla möjligheter för att lyckas!

Här listar vi saker som är bra att tänka på innan du ger dig ut på praktikäventyr.

 

Gör din research

Kom ihåg att du är den som styr hur mycket du får ut av din praktik. Därför är det viktigt att du har gjort din research innan du kontaktar ett företag för praktik. Research kan innebära allt från att prata med tidigare studenter som har praktiserat på företaget till att gå igenom företagets hemsida för att se vad det innebär att praktisera just där – och om det ser ut att passa dig.

 

Vad kan du idag?

Innan du kontaktar din framtida praktikplats för ett  möte är det bra om du stämmer av med dig själv vilka kunskaper du redan har idag och vad du vill lära dig mer om. För att få ut så mycket som möjligt av en praktikperiod är det bra om det blir en win-win på företaget och du kan vara öppen med dina kunskaper och dina kunskapsluckor. Du kanske är väldigt strategiskt lagd men har mer att lära inom projektledning  – vilket kan vara bra att lyfta för att få ut så mycket som möjligt av perioden.

 

Arbetsupplägg?

Hur kommer din praktik vara utformad? Slå dig ned med din handledare  och lägg upp en gemensam plan för hur den kommande perioden ska se ut. Vilka mål har ni? Vad vill du få ut av din praktik och vad har din handledare och företaget du praktiserar på för visioner om tiden ni får tillsammans? Har du, handledaren och företaget samma bild av hur en bra praktik ska se ut?

 

Var tydlig med dina mål

Vad är ditt syfte med praktiken? Är det att få ett jobb under studietiden? Eller är ditt fokus främst på att suga åt dig så mycket kunskap och erfarenhet som möjligt? Det kanske mest handlar om att bredda ditt kontaktnät? Tänk ut vad ditt mål är och var tydlig med detta när du pratar med din framtida praktikplats för att den ansvariga personen där ska kunna tillgodose dina mål så bra som möjligt.

 

Byt praktikplats om du inte trivs

Din praktikperiod är för värdefull för att slösas bort på ett ställe där du inte trivs eller inte får göra det ni hade bestämt. Om du blir osäker,  ta kontakt med oss på Nackademin så kan vi diskutera ett byte.

 

Lycka till!

 

Vill du veta var tidigare studenter har gjort sin praktik?
Läs mer här om du ska läsa kommunikation
Läs mer här om du ska läsa IT
Läs mer här om du ska läsa bygg
Läs mer här om du ska läsa teknik och fastighet
Läs mer här om du ska läsa vård och hälsa
Läs mer här om du ska läsa design