Start / Vård och hälsa / En medicinsk sekreterares berättelse

En medicinsk sekreterares berättelse

Emelie Asplund har läst programmet Medicinsk sekreterare på Nackademin.

 

– Berätta lite om dig själv och din bakgrund.

Mitt namn är Emelie Asplund, är 23 år gammal och bosatt i Uppsala. Jag blev för snart två månader sedan färdig Medicinsk Sekreterare efter att ha studerat i två år på Nackademin. Innan jag tog beslutet att kasta mig in i studentlivet igen så har jag studsat runt mellan lite olika arbeten som vikarie. Men nu har jag äntligen hittat ett arbete jag brinner för.

 

– Jobbar du som medicinsk sekreterare idag? Hur fungerar din tjänst?

Ja, jag fick jobb direkt efter jag var färdig med utbildningen och har nu jobbat i snart två månader på Gottsunda vårdcentral. Arbetet är varierande och ingen dag är den andra lik. Som sekreterare på Gottsunda vårdcentral består arbetet inte enbart utav typiska ’’sekreteraruppgifter’’ såsom skriva diktat, kassa utan även att vara administrativt chefsstöd där varje sekreterare har olika uppgifter/uppdrag.

 

– Vilka drivkrafter har du i ditt arbete idag?

Min vilja att lära mig mer och den möjligheten har jag på Gottsunda.

 

– Hur kom det sig att du valde utbildningen medicinsk sekreterare på Nackademin?

Det blev mycket spontant men även efter mycket peppning från min mamma som är utbildad medicinsk sekreterare. Hon ansåg att detta var något för mig vilket jag är innerligt tacksam för! Att det just blev Nackademin var en slump, men är supernöjd med skolan och utbildningen i helhet.

 

– Hur ser du på jobbmöjligheterna efter en yh-utbildning?

Jobbmöjligheterna är stora! Majoriteten från min klass fick jobb innan utbildningen var klar.

 

– Du var studentrepresentant under din tid på Nackademin, hur fungerade det?

Det stämmer, ett spännande och givande uppdrag.  Som studeranderepresentant får man möjligheten att vara den i klassen som har närmast kontakt med ledningsgruppen/arbetslivet vilket medför att man måste vara engagerad och brinna för sin roll. Så får man möjligheten att ta på sig rollen som studeranderepresentant så bör man göra det.

 

– Hur ser du på yrket medicinsk sekreterare om ca 5 år?  

Just nu så är det brist på sekreterare över hela landet och det är något som kommer ta tid att räta upp, så möjligheterna är stora att kunna påverka och göra en förändring. Arbetslivet skriker efter drivna medicinska sekreterare. Allt utvecklas både tekniskt och administrativt, så självklart kommer utmaningar att existera och möjligheterna är stora för den som väljer att studera till medicinsk sekreterare.

 

– Hur skulle du beskriva yrkesrollen som medicinsk sekreterare?

Varierande. Yrket är inte som vissa beskriver rollen. Att sekreteraren bara skriver diktat, vi gör så mycket mer. Utan sekreterare på en vårdcentral skulle allt fallera. Vi håller koll så rätt patienter kommer till rätt vårdgivare. Ser till att pengarna kommer in, fakturerar, ser till att remisser går iväg och så vidare. Så för en person som gillar att ha många bollar i luften och vara spindeln i nätet så är detta det perfekta yrket!

 

– Vad var det bästa med Nackademin som skola?

Möjligheterna att själv kunna påverka sin studietid. För den som vill så kan man alltid bli delaktig i elevkåren som anordnar fester och massor av spännande events.

 

Läs mer om lönen efter utbildningen här