Start / Design / En designstudents berättelse

En designstudents berättelse

Emma Henriksson har läst programmet Förpackningsdesign på Nackademin.

 

– Berätta lite om dig själv och din bakgrund.

Jag heter Emma och läste på Nackademin mellan 2014 – 2016 i klass FP14. Idag jobbar jag på Profilskaparen AB och innan dess så har jag jobbat inom olika delar i Handels.

 

– Berätta om Profilskaparen och din roll där.

Profilskaparen AB är ett bolag som bland annat tillverkar förpackningar och bärkassar av den exklusivare kvalitén. Vi har egen tillverkning och driver produktion här hos oss i Länna. Min roll är att vara länken ut till kund, man kan kalla mig projektledare/säljare. Men i ett mindre bolag så gör man allt, ibland får man rycka in i produktionen, vara workshopledare eller fixa med mässor.

 

– Vilka drivkrafter har du i ditt arbete?

Jag dras till design och hur saker och ting fungerar. Men i den roll jag har idag så är det också kunden som locka med kul projekt och bra samarbete. Det är också viktigt att kunden blir nöjd och allt flyter på, tack vare det arbete jag gör i projekten tillsammans med mina kollegor.

 

– Hur kom det sig att du valde utbildningen förpackningsutvecklare/-designer på Nackademin?

Jag läste design på gymnasiet och alltid gillat den kreativa biten. Jag tror det är en fördel att ha en specialkompetens i den här branschen. Så jag hade ögonen på utbildningen ett tag och tillslut bestämde jag mig för att chansa och söka. Och det blev ju bra!

 

– Hur ser du på jobbmöjligheterna efter en yh-utbildning?

I och med LIA:n så kommer man in på marknaden och då är det helt upp till en själv att knyta kontakter och prata med ”rätt” folk. Jag tror också att företag idag vill ha praktikanter. När man gått en yh-utbildning så har man oftast case att presentera när man söker jobb vilket också gör det lättare att visa vad man kan och lättare för företagen att se potentialen.

 

– Har du något speciellt minne från din studietid som du vill dela med dig av?

Min utbildningstid var bra, om något brokig så har jag lärt mig mycket och jag hade inte haft det jobbet jag har idag om jag inte hade gått utbildningen. Så det är nog på det hela en lyckad tid i början av min karriär.

 

– Du sitter med i ledningsgruppen för utbildningen idag. Hur ser ditt engagemang ut där?

Jag har suttit med i ledningsgruppen först som studeranderepresentant sen nu som en del av näringslivet. Det är spännande och lärorikt för egen del men också ett stort ansvar att styra utbildningen åt rätt håll och se till studenternas bästa.

 

– Hur ser du på branschen om ca 5 år?

Företagen måste jobba hårdare för att hitta hållbara sätt att tillverka på, så jag tror att hållbarhets-/miljötänket kommer att fortsätta växa. Som designer behöver en anpassa sig och sina kunders förväntningar till de möjligheter och begränsningar som finns. Jag tror att som student måste en hålla sig uppdaterad inom branschen. Det går fort och händer otroligt mycket och en måste hänga med.  

 

– Hur skulle du beskriva yrkesrollen förpackningsutvecklare/-designer?

Det tycker jag är så svårt, man kan bli vad som helst. Ett yrke som besitter kunskaper från ax till limpa. Yrket kräver både den kreativa ådran; att kunna skapa säljande material, men också den tekniska kunskapen för att säkerhetsställa att produkten är producerbar. I det här yrket följer en med i hela kedjan och är expert i sin kategori.

 

Läs mer om lönen efter utbildningen här